Oscillation ::: Materia Forma
×
×

02.05.2024 22:15

Margarida Garcia, Four Negatives

Four Negatives is een stuk dat is gecreëerd door verschillende lijnen van herhalingen in elkaar te weven, waarbij de ene lijn na de andere wordt toegevoegd. Elke muzikale frase, ongeveer 6 minuten lang, wordt onaangetast afgespeeld en voegt zich bij de bestaande lijnen. Deze patronen fungeren als een soort spiegeldoolhof waar gaten en dubbele belichtingen naar voren en naar achteren worden geschoven. De solo wordt meervoudig, zijn tijd weerkaatst verre acties in verschillende opeenvolgende tekens.

“Perhaps the […] object of art is to bring into play simultaneously all these repetitions, with their differences in kind and rhythm, their respective displacements and disguises, their divergences and decentrings; to embed them in one another and to envelop one or the other in illusions the ‘effect’ of which varies in each case.”

― Gilles Deleuze, Difference and Repetition

© André Hencleeday © André Hencleeday

Sinds het midden van de jaren negentig ontwikkelt Margarida Garcia een unieke en zeer persoonlijke taal voor elektrische bas. Voor ze zeven jaar in New York woonde, was Garcia een vaste waarde in de underground geluidsscene van Lissabon. Haar verkenningen van de strijkstok, meestal donker dramatisch, in diep obscure en stille gebieden, zijn te horen op samenwerkingen met Thurston Moore, Mattinn DJ Marfox, Eddie Prévost en anderen. Garcia is ook een praktiserend beeldend kunstenaar en publiceerde een boek met tekeningen, hield talrijke tentoonstellingen en maakte kunstwerken voor vele muziekreleases. Sinds 2014 woont ze in Lissabon en Antwerpen.

https://margaridagarcia.blogspot.com/