Oscillation ::: Materia Forma
×
×

03.05.2024 20:30

Ana María Romano G., De que las hay las hay (2022/2024)

De oorsprong van De que las hay las hay (improvisaties en live elektronica op synthesizers, soundscapes, stemmen en elektroacoustics) is een verklankt medicinaal receptenboek dat wordt gedeeld door vrouwenstemmen. Er wordt een poging gedaan om de heksen te rechtvaardigen die luisteren naar de geheimen van planten. Die heksen verwerven hun kennis in de collectieve praktijk en ruil. Ze vinden in de oraliteit een middel om kennis over te dragen en een middel om die kennis levend te houden.
Dit is de Belgische première van een werk dat Ana Maria Romano G. sinds 2022 aan het ontwikkelen is en waarvoor elke presentatie de gelegenheid biedt om nieuwe materialen, apparaten, etc. in te zetten die ontstaan tussen vaste media en geïmproviseerde behandelingen. Het concert is een ritueel dat het lichaam meeneemt door intense en fluctuerende sonische universums. In samenwerking met Archipel Festival, Genève (CH).

© Maria Rojas © Maria Rojas

Ana María Romano G. is een prominente figuur in de Colombiaanse scene. Haar werk richt zich op het snijvlak van gender, geluid en technologie. Ze onderzoekt soundscapes, ruimte, het lichaam en geluid en beschouwt de politieke dimensies van creatie als onlosmakelijk verbonden met deze onderwerpen. Ze is een feministe die zich inzet voor de inclusie van vrouwen in Latijns-Amerika en beschouwt collectief en collaboratief werk als fundamenteel. Momenteel doceert ze aan de Universidad El Bosquen en is ze coördinator van het Feminist Platform En Tiempo Real, gewijd aan de ontmoeting tussen geluid en technologie met een focus op vrouwen en LBTQ+.